Курс на 28.03
43.29 грн/eur
40.01 грн/usd
м. Київ, вул. Коноплянська, 12, 04074e-mail: office@dvs.kiev.ua

Вибір покрівельного матеріалу для даху приватного будинку.

Вибір покрівельного матеріалу для даху приватного будинку.

Вибір покрівельного матеріалу для даху приватного будинку. Металочерепиця, композинта черепиця, м'яка і сланцева покрівлі.


Дах є найбільш важливим елементом будівлі, так як забезпечує захист конструкції від несприятливих впливів навколишнього середовища. Покрівля - верхній елемент даху, що охороняє будинок від різних атмосферних явищ. Таким чином, довговічність будинку залежить, перш за все, від правильно обраного матеріалу для покрівлі.

Сучасна будівельна промисловість надає широкий спектр покрівельних матеріалів для приватних будинків на будь-який смак. Найбільш поширені покрівельні матеріали для скатних дахів заміських будинків, дач і котеджів:

# Керамічна черепиця

# Гнучка черепиця

# Сланцева покрівля

# Металочерепиця

# Цементно-піщана черепиця

# Композитна черепиця

# Хвильові бітумні листи

# Металева фальцева покрівля (зі сталі або з міді)

# Металева профільована покрівля (профнастил)

# Полімер-піщана черепиця

# Природні покрівлі (солома, очерет, дерен, дранка)

# Азбестоцементні листи (шифер)

Розглянемо докладніше деякі з цих покрівельних матеріалів, які викликають найбільший інтерес у українських покупців.

Гнучка черепиця (також її називають м'яка або бітумна черепиця, а такок  шингл від англійського shingle - покрівельна дранка, гонт) являє собою невеликі плоскі листи різних форм з фігурним вирізом з одного боку. Виготовляється з скловолокна або целюлози, просочених модифікованим бітумом з різними полімерними добавками. Така структура забезпечує міцність і пластичність, що робить черепицю стійкою до деформації. Бітум не схильний до корозії і гниття, що істотно збільшує термін експлуатації черепиці. Із зовнішнього боку плитка покрита базальтовими або мінеральними крихтами. Такий шар щонайкраще охороняє основу від впливу навколишнього середовища: відомо, що базальт - один із найнадійніших природних матеріалів. Крім того, подібне покриття виконує функцію декору за рахунок різноманітності колірних відтінків.

Слід зазначити, що гнучка черепиця не вигорає і не вимагає додаткового фарбування під час експлуатації. Область застосування даного покрівельного матеріалу досить широка. Гнучка черепиця може застосовуватися на будь-яких дахах з ухилом не менше 12 °, крім того, можливо її використання для реконструкції старих покрівель. Висока тепло- і звукоізоляція робить цей вид покрівлі незамінним матеріалом для приватних будинків. Гнучка черепиця абсолютно безшумна під час атмосферних опадів і не вбирає вологу. А також здатна витримувати різкі перепади температури. Крім того, серед переваг гнучкої черепиці можна відзначити її економічність через малу кількість відходів навіть на складних конфігураціях дахів. Таким чином, поєднуючи в собі високий рівень міцності і відмінні декоративні властивості, а також простоту монтажу, гнучка черепиця є одним з найбільш популярних покрівельних матеріалів.

Керамічна черепиця вважається найпоширенішим елітним покрівельним матеріалом. Виробляється вона з глиняних сумішей з високим вмістом оксидів заліза. Випал черепиці відбувається при температурі 1000 ° С, після чого натуральна керамічна черепиця набуває червоно-коричневий колір. Також можливе нанесення на лицьову сторону пластини шару різних відтінків.

Подібний покрівельний матеріал вважається одним з найбільш довговічних. Термін служби якісної черепиці - більше 100 років. Особливістю її можна вважати вогнестійкість,  стійкість до різних атмосферних явищ і сонячної радіації. Низька теплопровідність запобігає зайвому нагріванню покрівлі в спекотну погоду і зберігає тепло під покрівлею в холоди. Керамічна черепиця не накопичує статичної електрики, а також забезпечує хорошу звукоізоляцію.

Основним критерієм, що визначає якість керамічної черепиці є щільність і пористість. Висока щільність і мала пористість говорить про високий рівень міцності і «нездатності» черепиці поглинати і утримувати вологу, що в свою чергу є запорукою морозостійкості. Найбільш якісною вважається керамічна черепиця з невеликою кількістю замкнутих пор.

Існує кілька видів даного покрівельного покриття: плоска, хвилеподібна (у вигляді однієї або двох хвиль) і жолоб (її ще називають монах-монашка). Хвилеподібна черепиця забезпечує більш надійне кріплення, так як має спеціальні пази, що зменшуюьб водопроникність покрівлі. Варіант плоскої черепиці (самий «древній» вид такої черепиці - це так званий «бобровий хвіст») дуже зручний на конусних видах дахів (вежі). Однак подібний вид черепиці може використовуватися тільки на дахах з великим ухилом - більше 35 градусів. Для криволінійних поверхонь рекомендується жолобчаста керамічна черепиця. Даний вид покрівельних матеріалів поєднує в собі кращі риси сучасних технологій і давніх традицій.


Металочерепиця є різновидом профільованого сталевого оцинкованого листа з полімерним покриттям, який піддається поперечному штампуванню для отримання малюнка, що імітує натуральну черепицю.

Для захисту сталевого оцинкованого листа від зовнішніх впливів використовуються різні полімерні покриття. Полімерне покриття, що наноситься зверху, крім декоративних властивостей, має високу антикорозійну стійкість. Існує кілька видів захисних покриттів, що відрізняються за якістю, товщиною і цінами. Колірна палітра металочерепиці, яку пропонують виробники, досить різноманітна. Вона визначається палітрою фарб заводу-виготовлювача аркуша. Як правило, кожен завод має власну систему маркування фарб. При виборі кольору рекомендується користуватися каталогами кольорів даної фірми або зразками сталі.

Основними перевагами металочерепиці є: невелика вага, простота монтажу, різноманітна колірна гамма, повний набір комплектуючих, що поставляються фірмами разом з покрівельним матеріалом, екологічна безпека а також прийнятна ціна.

Але матеріал не позбавлений і недоліків. Це підвищена витрата матеріалу на складній покрівлі, схильність до корозії, якій піддаються місця з порушеним захисним покриттям, а так же багато хто називає підвищений шум під час дощу і вітру. Але насправді низька шумоізоляція - це недолік покрівлі. Коли роботи виконані якісно, ​​при поривах вітру металочерепиця не стукає по обрешітці, а при правильно виконаному водовідведенні шум стікаючих потоків води не буде чутний мешканцям мансарди.

Сланцева покрівля. Сланець відомий як природний матеріал. Це натуральний камінь, гірська порода з добре вираженими сланцевими властивостями, тобто, здатністю розшаровуватися на тонкі пластинки.

Сланець століттями використовувався в якості покрівельного матеріалу поряд з керамікою і соломою. Термін служби сланцю більше 200 років. Цей матеріал по праву може вважатися самим міцним і надійним.

Для покрівельних робіт найчастіше застосовуються пластинки сланцю 15х20 см і 30х60 см. Середня товщина пластинок близько 5 мм, але так само поставляються плитки товще і тонше (відповідно й коштують вони по-різному).

Спектр форм і розмірів досить широкий. Перевага таких пластин полягає в тому, що вони дозволяють втілювати різні дизайнерські ідеї, і це ніяк не вплине на надійність конструкції. Колірна гамма сланцю представлена ​​в темних тонах: від сірого до чорного, від темно коричневого і синього до темно-зеленого. Але подібну обмеженість відтінків компенсує характерний блиск каменю, що не тьмяніє. Сланець володіє всіма притаманними каменю характеристиками. Перш за все, це досить важкий матеріал, щоб запобігти піддуванню покрівлі. Також можна відзначити таку якість, як стійкість до всіх викинутих в атмосферу хімічних елементів, шкідливим газіз, олив і розчинів. Сланець не схильний до корозії і стирання, не деформується під впливом температур. Даний покрівельний матеріал характеризується стійкістю до ультрафіолетового випромінювання, низьким водопоглинанням і водопроникністю, високою морозостійкістю і шумоізоляцією. Також сланцеві плитки не вигоряють і не змінюють колір.

Звичайно, ціна на покрівельний сланець, як на елітний покрівельний матеріал, досить висока. Але краса і надійність такої покрівлі без сумніву варті вкладених в неї коштів.

Композитна черепиця є відносно новим матеріалом на українському ринку. Це багатошарове покрівельне покриття, основою якого служить високоякісний сталевий лист, з двох сторін покритий алюцинковим сплавом, до складу якого в певних пропорціях входять алюміній, цинк і кремній, що володіють чудовими антикорозійними властивостями. На зовнішню сторону композитної черепиці нанесено покриття з гранул натурального каменю. Ця покрівля за зовнішнім виглядом дуже схожа на натуральну черепицю.

Завдяки алюцинковому сплаву композитна черепиця не схильна до корозії. Термін служби даного виду покриття більше 50 років. Композитна черепиця стійка до будь-яких погодних умов. Завдяки нульовому водопоглинанню вона не боїться різких перепадів температур і витримує будь-яку кількість циклів заморожування-відтавання. Матеріал стійкий до УФ-випромінювання і зберігає колір протягом всього терміну служби.

Важливі переваги композитної черепиці - це її невелика вага і висока пожежна безпека. Легкість цього матеріалу дозволяє використовувати її на таких дахах, де покрівельна конструкція не розрахована на досить важку натуральну черепицю. Так само ця властивість дозволить заощадити на витратах з перевезення і монтажу покрівлі

14.07.2016